De gasprijzen gaan door het dak, de energierekening wordt steeds hoger en dan staat ook de winter nog voor de deur. Met het terugtrekken van Gazprom staan we voor een uitdaging: waar halen we alle energie vandaan die we nodig hebben? En hoe doen we dat, zonder het klimaat te schaden?
De energie transitie is in volle gang, en steeds meer van onze energie wordt duurzaam opgewekt. In 2050 willen we zelfs 100% van onze energie duurzaam opwekken. Hoe ver zijn we eigenlijk in die transitie? Wilfriend van Sark (UU), hoogleraar Integratie van zonne-energie aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, geeft ons een update over de laatste technische innovaties. Kan bijvoorbeeld zonne- en windenergie ons uiteindelijk in onze volledige energiebehoefte voorzien? Is het realistisch om alle energie die we nu gebruiken uit duurzame bronnen op te wekken?
Het lijkt onvermijdelijk dat we daarnaast ook allemaal minder energie moeten gaan verbruiken. De hoge gasprijzen leiden nu al aantoonbaar tot een lager verbruik, maar hoe houden we dit vast? Christel van Eck (UvA) doet onderzoek naar communicatie over de klimaatcrisis en legt uit hoe je van awareness naar actie komt. Tot slot kijken we naar de rol van de journalistiek; welke verantwoordelijkheid hebben journalisten om die verandering teweeg te brengen? Moeten journalisten actief de klimaatcrisis blijven agenderen?
In een avondvullend programma gaan we in gesprek over de puzzel van onze energie. Praat mee, stel je vragen en kom erachter hoe we samen tot een duurzamere wereld komen.
Organisatie: TivoliVredenburg
Kosten: 8 euro
Meer info en tickets bestellen: via tivolievredenburg/agenda/het-energievraagstuk